Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsdebatten

dinsdag 24 januari 2023

19:30
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
H.J. Pape (GBT)

Agendapunten

  1. 1

    Portefeuillehouder: Koster
    Aangemeld: CDA, SGP
    Richttijd: 19:30 – 20:00 uur
    Spreektijd: 3 minuten

    Besluit

    1. De zienswijzennota vast te stellen;
    2. Het bestemmingsplan “Den Ham PH Hoek Blesdijk - De Wemekamp” als vervat in de
    bestandenset met planidentificatie NL.IMRO.1700.202110BPDHPH-vas1, waarbij gebruik is
    gemaakt van de digitale ondergrond met identificatienummer
    NL.IMRO.1700.202110BPDHPH-vas1, langs elektronische weg en in analoge vorm vast te
    stellen met inachtneming van de voorgestelde wijzigingen als vermeld in de onder a
    genoemde zienswijzennota;
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen;

  2. 2

  3. 3

    Portefeuillehouder: Koster
    Aangemeld: SGP (indiener), CDA, PVV, PvdA-GL
    Richttijd: 20:05 – 20:35 uur
    Spreektijd: 3 minuten

    Besluit

    Toelichting SGP:
    De SGP fractie wil graag met de Raad in debat over de gesloten woondeal en de impact en de verdere uitvoering daarvan in Twenterand. Te denken valt hierbij aan het o.a. meegeven van kaders, voorwaarden en prioritering. Het gaat om een grote opgave waar de gemeente zich voor gesteld zien. Bij deze agendering willen wij naast de raadsbrief met de bijlagen ook de woonvisie van Twenterand en andere woon- en huisvestingsvraagstukken betrekken vanwege de directe raakvlakken met de woondeal.

  4. 4

    Portefeuillehouder: Broekhuizen
    Aangemeld: SGP
    Richttijd: 20:35 – 20:45 uur
    Spreektijd: 3 minuten

    Besluit

    1. de Verordening ‘uitvoering en handhaving (omgevingsrecht) Twenterand 2023’ vast te stellen.
    2. de Verordening ‘kwaliteit vergunningverlening toezicht en handhaving basistakenpakket (BTP) omgevingsrecht Twenterand 2016’, zoals door de gemeenteraad op 7 februari 2017 is vastgesteld, in te trekken.

  5. 5

    Portefeuillehouder: Paters
    Aangemeld: CU (indiener), GBT, CDA, SGP
    Richttijd: 20:45 – 21:25 uur
    Spreektijd: 3 minuten

    Besluit

    Toelichting:
    De ChristenUnie wil graag met het college in gesprek, zoals aangegeven bij punt 4 van motie 74, waarbij wij ons als raad zullen uitspreken over de opdrachtverlening van het jongerenwerk in Twenterand.


    Hierbij willen wij de volgende stukken betrekken:

    1. Presentatie Pels Rijcken op 30 november 2022
    2. Raadsbrief 29 november: “Vervolg herpositionering jongerenwerk: begrotingssubsidies jongerenwerk 2023.”
  6. 6

    Portefeuillehouder: Paters
    Aangemeld: PVV (indiener), CDA, PvdA-GL
    Richttijd: 21:25 – 21:50 uur
    Spreektijd: 3 minuten

    Besluit

    Toelichting PVV
    De PVV wil in gesprek met de raad en de wethouder over het leerplichtjaarverslag 2021 – 2022.
    Ons bereiken signalen dat het aantal kinderen dat langdurig niet naar school gaat toeneemt als ook het aantal kinderen dat langdurig verzuimt. Dit staat haaks op de genoemde cijfers in het jaarverslag. Voldoet de registratie dan wel? En wanneer wordt er geregistreerd? Wat zijn de normen?
    Ook ervaren wij dat de trajecten die Leerplicht hanteert zeer langdurige trajecten zijn, waardoor kinderen vele maanden lang geen onderwijs krijgen. Het lijkt wel alsof de middelen die Leerplicht tot haar beschikking heeft onvoldoende zijn om een snelle herintreding te bewerkstelligen.
    Ook vernemen wij dat Leerplicht te kampen heeft met een onderbezetting waardoor taken niet goed kunnen worden uitgevoerd. Dit overigens in andere gemeenten. Speelt dit ook bij ons? En is het aantal fte in onze gemeente wel voldoende om alle casussen adequaat te behandelen?
    Kortom, de indruk is ontstaan dat kinderen die thuiszitten vaak langdurig thuiszitten en dat het Leerplicht vaak niet lukt om in een relatief korte periode kinderen weer naar school te krijgen. Ook is de indruk ontstaan dat Leerplicht niet toekomt aan kinderen die langdurig verzuimen dan wel een relatief hoog verzuim hebben.
    Wij willen graag helderheid hebben in het functioneren van Leerplicht, of de instrumenten waarover zij beschikken afdoende zijn, of het aantal fte voldoende is, over de cijfers, over de criteria van verzuim, wanneer Leerplicht in actie komt en wat wij als raad kunnen aanbieden om processen eventueel te verbeteren.
    Tot slot: we snappen dat we vandaag de dag te maken hebben met AVG regels, maar we zien in de praktijk ook te veel ouders die onvoldoende meewerken, samenwerken, met scholen en Leerplicht om hun kind weer naar school te krijgen. Wanneer dit speelt zien we bij scholen en bij Leerplicht tegenwoordig handelingsverlegenheid. Ofwel, we mogen tegenwoordig niets meer doen, want voor je het weet heb je ruzie met ouders of een proces aan je broek. Een zeer zorgelijke ontwikkeling. Hoe wordt dit in Twenterand ervaren? Door de wethouder en door Leerplicht?

  7. 7

    Portefeuillehouder: Paters
    Aangemeld: CU (indiener), PvdA-GL
    Richttijd: 21:50 – 22:05 uur
    Spreektijd: 3 minuten

    Besluit

    Toelichting CU:
    De ChristenUnie maakt zich zorgen over de overbelasting van mantelzorgers en daarmee de houdbaarheid van de zorg. We willen graag in debat met de andere fracties over dit onderwerp om te horen hoe de anderen hier tegenaan kijken en wat, volgens de raad, nodig is om de mantelzorg en de informele zorg beter te kunnen ondersteunen.

  8. 8

    Portefeuillehouder: Paters
    Aangemeld: CU (indiener), PVV, CDA, PvdA-GL
    Richttijd: 22:05 – 22:35 uur
    Spreektijd: 3 minuten

    Besluit

    Toelichting CU:
    Preventie is een zaak van lange adem. Tot nu toe is preventie in Twenterand gefinancierd met incidentele middelen. We willen graag een debat met de andere fracties over een structureel en langjariger preventiebeleid in Twenterand.

  9. 10

    Portefeuillehouder: Van der Ham
    Aangemeld: CDA (indiener), SGP (indiener), GBT, PvdA-GL
    Richttijd: 22:50 – 23:20 uur
    Spreektijd: 3 minuten

    Besluit

    Toelichting CDA-SGP:
    De CDA en SGP fractie wil graag met de Raad in debat over h de kaders van de bovengenoemde subsidieregeling. Tijdens de laatste raadsvergadering van vorig jaar kwam het in een interruptie van Jonker (SGP) op wethouder Van de Ham al naar voren dat de regeling niet bedoeld is voor kerken c.q. religieuze instanties, vanwege de argumentatie ‘scheiding kerk en staat’. In de ogen van de indieners van dit agenderingsverzoek in dezen geen valide argument.